Valencians de Mallorca: L’Empremta Balear que Repoblà la Marina
InfoTV s’endinsa en un episodi clau i sorprenentment poc conegut de la nostra història amb el seu sisè documental: ‘Valencians de Mallorca’. Aquesta producció aborda la massiva repoblació de nombrosos pobles de les comarques de la Marina, la Safor i el Comtat amb milers d’immigrants mallorquins, un fet ocorregut fa més de quatre segles, just després de la traumàtica expulsió dels moriscos el 1609, que deixà grans buits demogràfics.
El documental no només narra aquest fet històric fonamental, sinó que també trau a la llum la rica i persistent herència deixada per aquells colons illencs. Una empremta que encara hui és ben visible i palpable en la parla local (amb el característic article salat en algunes zones), els cognoms, la toponímia i els costums d’aquestes comarques valencianes, amb una incidència especialment notable a la Marina Alta.
«Fa 400 anys, milers de mallorquins creuaren la mar per repoblar les terres valencianes buidades pels moriscos. Un capítol oblidat que canvià per sempre el paisatge humà de la Marina, la Safor i el Comtat.»

i bé la singularitat «mallorquina» de Tàrbena i la Vall de Gallinera era popularment coneguda, la magnitud real d’aquesta immigració va romandre quasi oculta fins a les investigacions pioneres de Josep Costa, impulsades per Vicenç Rosselló i publicades el 1978. Fou aleshores quan es va descobrir l’existència d’importants assentaments mallorquins en llocs com Xaló, Llíber, Bolulla, Gata de Gorgos, Pedreguer, l’Atzúvia, els Poblets o la Rectoria, entre molts altres. El documental dedica un capítol introductori a evocar aquest redescobriment científic, ampliat posteriorment per treballs d’Antoni Mas, Joan Lluís Monjo i Josep Mas.
Un segon capítol aprofundeix en els detalls de la complexa colonització, que es va estendre al llarg de tot el segle XVII, amb les seues dificultats i particularitats. Finalment, l’últim capítol ens porta de viatge pels pobles més emblemàticament ‘mallorquins’ de la Marina, mostrant l’empremta balear que encara perviu hui dia. Es fa una menció especial i necessària a Tàrbena, l’únic municipi que conserva de manera generalitzada el ‘parlar de sa’ dels seus avantpassats repobladors. Aquest fet, que tradicionalment havia estat motiu de burla per part dels pobles veïns, s’ha transformat en les darreres dècades: Tàrbena ha recuperat la seua història i els seus habitants proclamen ara amb orgull aquests orígens singulars.
«L’herència mallorquina perviu hui en la parla, els cognoms i els costums de la Marina. Tàrbena, amb el seu ‘parlar de sa’, és el testimoni viu més clar d’aquesta connexió històrica, ara reivindicada amb orgull.»
El guió i la direcció de ‘Valencians de Mallorca’ són obra de Sergi Tarín i Juli Esteve, mentre que la imatge i el muntatge van anar a càrrec d’Esther Albert i Antoni Arnau. Aquest treball, que es va estendre durant 10 mesos amb un pressupost de 65.000 euros, va ser una iniciativa de la Mancomunitat Cultural de la Marina Alta (MACMA) i l’Institut d’Estudis Comarcals de la Marina Alta (IECMA), realitzat en coproducció amb IB3, la Televisió de les Illes Balears. A més, va comptar amb la participació del Govern Balear, el Consell de Mallorca, l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, les Universitats de València i Alacant, i un total d’onze ajuntaments mallorquins i valencians, juntament amb algunes empreses i fundacions compromeses amb el projecte.
Edició en DVD amb continguts extra:
‘Valencians de Mallorca’ s’ha rodat en alta definició (Full HD). La versió per a DVD, ja a la venda, inclou no només el documental sinó també un total de 14 valuosos extres. Aquests vídeos addicionals estan dedicats a explorar amb més detall la parla característica de Tàrbena, Bolulla, Gata, Pedreguer i Xaló, així com diverses manifestacions culturals i festives dels pobles repoblats. S’inclou també un apartat sobre Santa Margalida, la vila mallorquina d’on provenen una part significativa dels actuals habitants de Tàrbena i Xaló, tancant així el cercle històric.
El DVD té un preu de 15,50 euros (més despeses d’enviament) i es pot adquirir per correu contra reemborsament. Per reservar exemplars o fer la vostra comanda, només heu de contactar-nos enviant les vostres dades (nom i cognoms, NIF, adreça postal completa i telèfon) al correu electrònic info@infotelevisio.com o trucant al telèfon 963347029.