El primer documental 'Del Montgó a Manhattan' arriba a València

14/01/2015

S'estrena en doble sessió el 29 de gener a la Beneficència i el 5 de febrer al Centre Cultural la Nau

Després de 21 projeccions ja fetes i les dos previstes la setmana que ve a Xàbia i el Ràfol d'Almúnia, el documental Cap a la terra promesa, el primer de la sèrie Del Montgó a Manhattan. Valencians a Nova York, arriba a València. L'estrena a la capital tindrà el format d'una sessió doble, al recer de dos de les institucions que han patrocinat la investigació i els documentals sobre l'emigració valenciana als Estats Units i el Canadà. La primera tindrà lloc dijous 29 de gener, a les 19.00 hores, a la sala Alfons el Magnànim, dins del complex cultural de la Beneficència. La segona serà dijous següent, 5 de febrer, a les 19.00 hores, a l'Aula Magna de la Universitat de València, a l'edifici històric del carrer de la Nau.

El documental, de 90 minuts de durada en la versió que es projecta a cines i cases de cultura, arriba a València prop de tres mesos després de l'estrena a Dénia del 5 de novembre passat. Des d'aleshores, la pel·lícula, la que fa 9 en la filmografia documental d'InfoTV, acumula un total de 4.000 espectadors i ha aconseguit omplir tot l'aforament disponible en la majoria de les funcions organitzades als pobles que han participat en el projecte. Va ser el cas de l'estrena a Dénia, amb 420 persones al Centre Social; Pego, amb 500 espectadors; Pedreguer, 400; Carlet, 200; Gandia, 200; la Vall d'Ebo, 150; Beniarbeig, 150; Gata, 150; Xaló, 125; la Vall de Gallinera, 100...

Una altra de les fites que ha aconseguit el documental és fer coincidir a la sala i en les opinions a tota classe de públics, des del més popular al més acadèmic. Tots, en general, han valorat molt el treball de documentació i investigació dut a terme i el resultat cinematogràfic oferit, que interessa, emociona i fa riure, segons els moments. Fins ara, totes les projeccions han acabat amb una ovació per part dels assistents.

Una exposició amb materials d'InfoTV

La primera de les projeccions previstes a València, la de la Beneficència, s'emmarca en l'exposició Barres i estels: els valencians i els Estats Units, organitzada pel Museu d'Etnologia i inaugurada el 19 de desembre passat. Una quarta part de la superfície d'esta mostra està dedicada a l'emigració i exhibeix informació, fotografies i documents aportats sobretot per InfoTV.

L'acte de presentació de la pel·lícula serà introduït per Joan Seguí, director del Museu. En acabant intervindran Teresa Morell, autora del llibre Valencians a Nova York. El cas de la Marina Alta (1912-1920), i Juli Esteve, guionista i director del documental.

Després de València, la ronda de projeccions continuarà a Ador, Cocentaina, Bolulla, Miramar, Jesús Pobre, Corbera, Ondara, Borriana, Vilallonga, Alginet, Almenara, Alcoi, Alacant, el Verger, Oliva, Bocairent, Tàrbena, Benimantell... El segon documental de la sèrie, titulat Adéu, Amèrica, s'estrenarà a la primavera i està previst que es puga vore també a tots els municipis que han participat en el projecte. Per a finals del 2015 InfoTV tancarà esta tetralogia dedicada a l'emigració a l'Amèrica del Nord amb dos nous documentals.

creado con xpaiweb