Començ a la fase final del rodatge del documental 'Del Montgó a Manhattan'

16/04/2014

Entre els 700 informants localitzats, InfoTV gravarà entrevistes a més d'un centenar de persones, que oferien detalls més singulars o narracions més redones.

El projecte Del Montgó a Manhattan. Valencians a Nova York  va cremant etapes. Des de la setmana passada i fins el 22 de maig, un equip d'InfoTV recorre una seixantena de pobles valencians per entrevistar, amb càmera i micròfon, un centenar llarg de persones, fills, néts, nebots o renéts dels emigrants valencians de principis del segle XX als Estats Units. Els entrevistables han sigut seleccionats d'entre els 700 informants prèviament contactats, perquè havien oferit als investigadors unes històries més singulars o unes narracions més redones de l'experiència dels seus avantpassats.

La primera setmana d'este rodatge final, l'equip d'InfoTV, format per Juli Esteve, Esther Albert i Antoni Arnau, van visitar Alginet, Carlet, Guadassuar, Corbera, la Vall de Gallinera, Ador, la Font d'en Carròs, Beniarjó i Rafelcofer. Esta setmana, els pobles programats són Beniarbeig, Muro, Cocentaina, Pego, Benimeli i Dénia. I la setmana que ve els arribarà el torn a Vallada, de nou la Vall de Gallinera, Planes, Salem, Xàtiva, Miramar, Potries, Vilallonga i Simat. I així fins el 21 de maig. A partir d'eixe moment, tocarà rematar la guionització i començar el muntatge final. L'objectiu és tindre acabat tot el treball, que inclourà una versió subtitulada en anglés americà, a finals d'estiu o principis de tardor.

Encara que la decisió final no s'ha pres encara, és molt probable que en lloc del documental previst n'hi haja al final quatre. Els dos primers, dedicats a l'anada i la tornada d'aquells emigrants als Estats Units, seran els que s'estrenaran el mes d'octubre que ve. Tot seguit es completarà l'edició dels altres dos, que tractaran com afecta la guerra d'Espanya i la postguerra als emigrants i als seus fills i a la vida de la colònia valenciana a l'Amèrica del Nord des d'aleshores fins l'actualitat.

Entre els mesos d'octubre i març, si no es torcen els plans, InfoTV recorrerà de nou tots els pobles interessats per presentar el seu treball i oferir-lo, a tall d'homenatge, als familiars dels milers i milers d'homes i dones que van emigrar als Estats Units i el Canadà entre 1906 i 1920, fonamentalment.

(A la foto, Pepa i Rosario Castillo, filles d'un emigrant de Rafelcofer).

creado con xpaiweb