El 2 de maig comencem a entrevistar fills i néts d'emigrats a Nova York

28/04/2013

La campanya de recollida d'informació, fotos i documents començ a per Parcent i continuarà en 40 pobles més com a mínim

 

Ja són 40 els ajuntaments de vuit comarques diferents els que s'han afegit al projecte Del Montgó a Manhattan. Valencians a Nova York, que impulsa InfoTV i que té la doble finalitat de recollir poble a poble la memòria dels vora 14.000 emigrants valencians als Estats Units i al Canadà i convertir-la, si més no, en un documental. I sabem que un bon grapat de municipis més s'hi incorporaran les pròximes setmanes, una vegada hagen resolt els tràmits burocràtics necessaris.

Els pobles que ja participen en el projecte o ens han comunicat que volen fer-ho són, per ara: Pego, Pedreguer, Dénia, Orba, Xàbia, el Verger, Xaló, Murla, la Vall de Gallinera, Gata, Parcent, Beniarbeig, Benimeli, la Vall d'Ebo, els Poblets, Teulada i l'Atzúbia, a la Marina Alta; Polop, Bolulla, Benimantell, Confrides, Tàrbena i l'Alfàs del Pi, a la Marina Baixa; Alcoi, Cocentaina i Balones, a l'Alcoià i el Comtat; Salem, a la Vall d'Albaida; Vilallonga, la Font d'en Carròs, Potries, Ador, Oliva, Miramar i l'Alqueria de la Comtessa, a la Safor; Alginet, Carlet i Corbera, a la Ribera; i Almenara, Borriana i Moncofa, a la Plana. I també l'Institut d'Estudis Comarcals de la Marina Alta, el CEIC Alfons el Vell de Gandia, la Universitat d'Alacant, la Universitat de València i l'empresa Rolser, de Pedreguer.

La majoria d'eixos ajuntaments ja tenen la llista d'emigrants del seu poble, que ha elaborat InfoTV després de consultar els arxius de l'Illa d'Ellis, i ja han començat (i en alguns casos estan acabant) les tasques de localització dels fills i néts d'aquelles persones, per tal que els equips d'InfoTV els poguem entrevistar. Adjunt a esta notícia es podran trobar successius vídeos gravats a Pego, la Vall de Gallinera, Pedreguer, Potries i la Font d'en Carròs amb mostres diverses d'eixos treballs que duen a terme funcionaris municipals, historiadors, grups de voluntaris, associacions cíviques...

A Pedreguer, com ara, és l'Associació Els Pòrxens qui s'ha fet càrrec de la recerca de descendents dels emigrants a partir de les llistes i del coneixement que ja tenen de la qüestió. A Pego, coordina el treball l'investigador i tècnic municipal Joan Miquel Almela, que està fent participar en esta operació de rescat de la memòria els alumnes dels curset que imparteix sobre la història de Pego.

A la Vall de Gallinera, hem pogut acompanyar l'ADL (agent de desenvolupament local) mentre col·locava cartells pels pobles i buscava persones per convocar-les a participar en el projecte. A Potries, l'Ajuntament ha fet cartells també i és el tècnic de patrimoni, Albert Vázquez, l'encarregat de localitzar els possibles informants. I a la Font d'en Carròs se n'encarrega Paco, un dels funcionaris municipals. L'Ajuntament ja va convocar fa uns dies una primera reunió amb fills i néts dels emigrats.

Totes estes gestions prèvies donaran com a resultat els desplaçaments d'un equip d'InfoTV a cada poble per parlar, tall a tall, amb les persones disposades a contar-nos la història del pare o del uelo i a deixar-nos escanejar o catalogar els documents, fotografies i objectes que guarden relatius a aquell viatge. Eixa ruta, que durarà mesos, s'inicia amb una estada a Parcent que comença el 2 de maig; la de Benimeli serà a partir del dia 7; visitarem Salem el dia 10; i la tercera setmana de maig estarem a Potries i Xaló. Després, successivament, recorrerem els altres 40 pobles.

Serà, per tant, una gran operació de recuperació de la memòria de moltes famílies i de molts pobles valencians.

El vídeo que acompanya esta notícia està dedicat a Pego. Però en tenim més penjats a Youtube. Ací teniu els enllaços:

La Vall de Gallinera: http://www.youtube.com/watch?v=wK0TsfIxg0w

Potries: http://www.youtube.com/watch?v=EgncYVkjjRU

Pedreguer: http://www.youtube.com/watch?v=JMiBozTfxGQ

La Font d'en Carròs: http://www.youtube.com/watch?v=NEVendn9l4I

Pego:

 

(En la fotografia, membres de l'Associació Els Pòrxens preparant el treball de localitzacio dels fills i néts dels emigrants de la Vall a Nova York).

creado con xpaiweb