'La Batalla del Varsòvia', al Festival Cinespaña de Tolosa de Llenguadoc

24/09/2012

El documental sobre l'hospital dels exiliats republicans s'estrena el 29 de setembre a la ciutat on es va rodar

'La Batalla del Varsòvia', el documental d'InfoTV que conta la història de l'hospital fundat el 1944 a Tolosa de Llenguadoc pels exiliats republicans espanyols, es podrà vore a la capital d'Occitània a partir de dissabte 29 de setembre.

Dos de les tres sessions previstes seran en el marc del Festival Cinespaña, que en la seua 17a edició ha seleccionat 'La Batalla del Varsòvia' per a la secció Mémoire, no competitiva. Seran el mateix dia 29, a les vuit de la vesprada, a la Salle Petite de la Cinémathèque (rue du Taur, 69) i divendres 5 d'octubre, a les 18.30 hores, a l'ESAV (École Supérieure d'Audiovisuel, rue de Taur, 56).

Però la sessió més remarcable i emotiva serà la preestrena programada a les 11 del matí del dissabte 29, a la Salle des Guérilleros Espagnols et FFI de l'Hospital Varsòvia, a la qual s'ha convidat a tots els protagonistes del documental i altres persones vinculades a la història del ja mític centre sanitari hispano-francés.

L'equip autor del documental al complet, amb Àlvar Martínez Vidal i Juli Esteve, com a guionistes i directors, i Antoni Arnau i Esther Albert, com a responsables de la imatge i l'edició, estarà present en les dos sessions del dissabte. En la del dia 5 està prevista l'assistència de Jordi Guixé, historiador català autor de diversos treballs sobre l'exili republicà a França.

El Festival Cinespaña, que s'inaugura formalment divendres 28 i es clou diumenge 7 d'octubre, és una mostra anual del millor cine de ficció i documental que es fa a l'Estat Espanyol, amb una atenció especial al gènere de memòria històrica. No s'ha d'oblidar que Tolosa va ser la capital de l'exili espanyol i català a França. De fet, la immensa majoria dels metges i infermers que van posar en marxa l'hospital procedien de Barcelona i van travessar la frontera en aquella Retirada del gener i febrer del 1939.

A territori valencià hi ha programades dos projeccions més, el 17 de novembre a l'Octubre Centre de Cultura Contemporània, i el 15 de desembre al Teatre Wagner d'Asp. Anteriorment s'ha pogut vore a València, Alacant, Burjassot, Tavernes de la Valldigna, Alginet, Riola, Alcoi, Alboraia, Paterna, Iàtova, Pedreguer i Benidorm.

'La Batalla del Varsòvia' és una producció d'InfoTV per encàrrec del Museu d'Història de la Medicina de Catalunya i té el suport del Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya i de les Universitats de València, d'Alacant i Miguel Hernández d'Elx. A més, entitats com Comissions Obreres del País Valencià i una cinquantena de particulars van aportat també fons en el marc d'una campanya de microfinançament que ajudà a fer possible el projecte.

 

CONTINGUTS RELACIONATS

creado con xpaiweb