‘La Batalla del Varsòvia’ s’estrena dimarts 14 a La Nau

08/02/2012

La Batalla del Varsòvia (61 minuts), el seté documental en la filmografia d'InfoTV, s'estrena dimarts que ve, dia 14, a les 19 hores, al Centre Cultural La Nau, de la Universitat de València. Conta la història de l'Hospital Varsòvia de Tolosa de Llenguadoc, creat el 1944 pels guerrillers republicans. En principi, estava destinat a atendre els ferits de l'Operació Reconquista, l'intent republicà d'invadir la península per la Vall d'Aran. Però en fracassar l'ofensiva, amb el temps acabà convertint-se en el centre sanitari de referència per als 150.000 exiliats al sud de Franç a.

El documental inclou testimonis d'aquells refugiats del 1939 encara supervivents o dels seus descendents, de familiars dels metges francesos que ajudaren els republicans i d'experts en la matèria, com els historiadors Sebastiaan Faber i Jordi Guixé i el professor d'Història de la Medicina Àlvar Martínez, coguionista i codirector del documental, juntament amb el periodista Juli Esteve. La imatge va a càrrec d'Antoni Arnau i l'edició i postproducció és d'Esther Albert.

La Batalla del Varsòvia es va rodar a finals de la primavera passada sobretot a Toulouse i diverses ciutats del seu voltant, la Jonquera, Barcelona i València. Però inclou també imatges d'aquells anys 40 procedents de diversos arxius audiovisuals. El més destacat és l'Andover Library, de la Universitat de Harvard (Massachussets, EUA), d'on provenen algunes fotografies i, sobretot, la pel•lícula Spain in exile, filmada el 1948 per recaptar fons per a l'hospital entre la població nord-americana. Però també apareixen imatges dels arxius de la Brigada Lincoln, la Cinémathèque de Toulouse i del fons de pel•lícules de domini públic de diverses entitats i institucions dels Estats Units.

El documental l'ha produït InfoTV per iniciativa del Museu d'Història de la Medicina de Catalunya (MHMC), que ha comptat amb el suport del Memorial Democràtic de Catalunya. Al cap i a la fi, fins al 1950, molts dels metges d'aquell hospital foren catalans que a principis del 1939 escaparen de l'exèrcit franquista que s'acostava a Barcelona. També ha tingut el suport de les universitats de València, Alacant i Miguel Hernández, d'Elx, i el de l'Institut d'Història de la Ciència i la Medicina López Piñero (CSIC-UV). Val a destacar igualment una llista de més de 50 donants particulars, encapçalats per CCOO del PV i l'empresa Disbauxes i Naumàquies.

L'acte de presentació serà dimarts 14, a les 19.00, al Centre Cultural La Nau, de la Universitat de València. L'estrena a Alacant tindrà lloc el 20 de març, a la Seu de la Ciutat de la Universitat d'Alacant. El MHMC i el Col•legi de Metges de Barcelona preparen igualment l'estrena a la capital catalana. I també podrà vore's a Toulouse en el marc del festival Cinespaña, la tardor que ve.

També s'ha editat en un DVD de doble durada que inclou, a més, els testimonis de vida de quatre dones republicanes refugiades des del 39 a Toulouse i l'esmentada pel•lícula Spain in exile (18 minuts), produïda pel Joint Antifascist Refugee Committee i l'Unitarian Service Committee, dos entitats nordamericanes que destacaren per l'ajuda humanitària als espanyols exiliats a França.

El DVD està ja a la venda per correu contra remborsament per 15 euros, més despeses d'enviament. Es pot aconseguir demanant-lo per correu electrònic a info@infotelevisio.com o telefonant al 963347029 en hores d'oficina.

creado con xpaiweb