El públic assistent a l'estrena aclama 'La guerra de sempre'

08/12/2015

A l'acte van acudir representants d'una dotzena d'ajuntaments i familiars dels emigrants a Amèrica que foren alcaldes en la Repúplica i represaliats en acabar la guerra

La guerra de sempre, el tercer documental de la sèrie Del Montgó a Manhattan. Valencians a Nova York, es va estrenar dijous 3 de desembre al Centre Social de Dénia. L'acte va ser tot un homenatge a aquella vintena llarga d'homes que van ser primer emigrants als Estats Units, alcaldes o regidors dels seus pobles durant la República i la Guerra d'Espanya i, finalment, exiliats, empresonats o afusellats en temps de Franco. L'únic delicte que havien comés va ser voler aplicar als seus pobles reformes que milloraren la vida dels veïns, ben paregudes a les que ells havien vist als Estats Units.

El documental conta precisament això, la trajectòria fatal d'aquells homes que pagaren ben car els seus somnis reformistes. I també com s'enfronten després a la postguerra els emigrants retornats. Ells no podran tornar a emigrar a l'Amèrica, però sí que ho podran fer els seus fills si van nàixer als Estats Units quans ells hi vivien. Els americanets es van poder traure el passaport, en efecte, com a ciutadans dels Estats Units que eren, i, a pesar dels obstacles que els va posar el govern espanyol, van donar peu a una nova onada migratòria cap a Nova York, New Jersey o Connecticut, fonamentalment.

En acabar la projecció, el públic va acollir amb ovacions repetides el documental, construït, com la resta de la sèrie, a partir de les entrevistes fetes davant la càmera a 150 persones, seleccionades entre els 700 fills, néts, nebots i renéts dels emigrants localitzats per InfoTV. Entre els assistents s'ha de destacar la presència de representants d'una dotzena d'Ajuntaments, encapçalats pel de Dénia i el seu alcalde, Vicent Grimalt (PSPV), que feia d'amfitrió. Però destacaven especialment els consistoris de Pego, el Verger i Benimantell, els pobles d'on van ser alcaldes tres dels protagonistes del documental, Aquilino Barrachina, Pepe Morell Salort i Salvador Santacreu. Les famílies d'estos dos últims tampoc no es van voler perdre l'estrena.

En el vídeo que acompanya esta notícia podran sentir un resum de les intervencions prèvies de Rafael Carrió, regidor de Cultura de Dénia (Compromís); Rosa Seser, presidenta de l'Institut d'Estudis Comarcals; i Juli Esteve, director d'InfoTV i del documental.

La guerra de sempre s'ha editat en un DVD, juntament amb el quart documental de la sèrie, Els valencians d'Amèrica, que es ven per 19 euros en esta mateixa pàgina web i en determinades llibreries de València i de la Marina Alta i la Safor.

Després de l'estrena, el nou documental d'InfoTV es podrà vore a una quarantena de pobles i ciutats valencianes a partir del mes de febrer.

 

creado con xpaiweb