El documental 'Adéu, Amèrica' s'estrena a Dénia el 3 de juny

01/06/2015

La segona pel·lícula de la sèrie 'Del Montgó a Manhattan. Valencians a Nova York' explica com van tornar d'Amèrica milers de valencians per culpa de les crisis econòmiques del 1921 i 1929

Adéu, Amèrica, el segon documental de la sèrie Del Montgó a Manhattan. Valencians a Nova York, s'estrena este dimecres 3 de juny a Dénia. L'acte tindrà lloc a l'Auditori del Centre Social, a partir de les 8 de la vesprada, i comptarà amb la presència de representants de les vora 50 institucions i entitats patrocinadores del projecte i de moltes de les 150 persones que apareixen entrevistades al documental.

La pel·lícula se centra sobretot en com va viure aquella incipient colònia valenciana les profundes crisis econòmiques del 1921 i 1929, que van deixar sense treball milions de persones als Estats Units. A causa d'eixes crisis, una majoria dels valencians que havien emigrat a l'Amèrica del Nord van haver de tornar a casa. I alguns d'ells, sense un sol dòlar a la butxaca.

Però molts altres sí que van vore complits els seus somnis i, ja retornats, van poder comprar la casa i les terres que volien per no haver de dependre mai més dels senyorets dels quals havien fugit i que tant havien abusat d'ells en més d'un poble de la Marina.

Aquelles persones, sobretot les que van estar allà més temps, van tornar també amb una altra mentalitat, molt més moderna. I escamparen al seu voltant eixa modernitat que els amerava i que afectava la manera de vestir, la manera de parlar i, sobretot, la manera de pensar.

Adéu, Amèrica s'estrena just 7 mesos després del primer documental de la sèrie, Cap a la terra promesa, que des d'aleshores s'ha projectat en una cinquantena d'actes organitzats a València, Alacant, Dénia, Gandia, Alcoi i molts municipis més de la zona afectada per aquell fenomen migratori. Uns 8.000 espectadors han vist ja la pel·lícula, en molts casos omplint les sales de projecció, com ara a Pego, Dénia, Pedreguer, la Vall d'Ebo, la Vall de Gallinera, Gata, Xàbia o Xaló.

Com ja va fer la seua germana major, Adéu, Amèrica comença a partir d'ara un recorregut pels pobles que han participat en el projecte. No obstant això, Cap a la terra promesa es podrà vore encara en alguns municipis que havien deixat la projecció per a l'estiu, com és el cas de Tàrbena, Benimantell o Benigembla. El calendari de projeccions previst el podeu llegir en la nostra pàgina d'inici.

Campanya de microfinançament dels pròxims documentals

Al mateix temps que s'estrena Adéu, Amèrica, InfoTV ha llançat una campanya per al microfinançament dels dos últims documentals de la sèrie, La Guerra de Sempre i Els Valencians d'Amèrica, que estaran acabats a finals d'any. La informació sobre com convertir-se en mecenes d'este final del projecte Del Montgó a Manhattan la trobareu també en esta mateixa web. També allí apareixen detallades les recompenses que oferim a canvi.

(En la fotografia, un grup de valencians a New Britain, Connecticut).

creado con xpaiweb