500 persones omplin el cine de Pego per vore 'Cap a la terra promesa'

17/11/2014

L'acte, emotiu i evocador, va servir per homenatjar el miler de pegolins que van emigrar a Nord-amèrica fa 100 anys

Mai en els 10 anys de vida d'InfoTV, en cap dels centenars d'actes públics que hem organitzat, hem tingut tant de públic com divendres passat a Pego en la projecció de Cap a la terra promesa, el primer documental de la sèrie Del Montgó a Manhattan. Valencians a Nova York, dedicat a explicar l'emigració, sobretot de la Marina i la Safor, cap a l'Amèrica del Nord. Al Teatre Cine Municipal, l'antic cinema Victòria, on caben 500 persones, les poques butaques lliures que van quedar les haurien pogut ocupar la vintena de persones que van seguir la funció dretes a l'entrada de la sala.

Va ser també un acte ben emotiu, perquè va servir per retre homenatge als prop de mil pegolins i pegolines que van emigrar als Estats Units i el Canadà en la segona dècada del segle XX. Molts dels assistents eren família directa d'aquelles persones valentes, disposades a desplaçar-se a l'altra banda del món per trobar el pa i el futur que ací no tenien. En paraules de Juli Esteve, el responsable d'InfoTV que va presentar la pel·lícula, "una generació digna d'admiració perquè, nascuts aproximadament l'any 1900, van haver d'emigrar als 20 anys, van viure una guerra als 35 i els va caure damunt una postguerra quan tenien entre 40 i 50 anys".

En acabar la projecció, el public eixia ben satisfet, comentant els fets i les anècdotes que havia vist, per comparar-les amb l'experiència contada dels seus pares o uelos, que ha format part durant cent anys de la tradició oral de moltes famílies i pobles valencians. Al documental intervenen una dotzena de pegolins i pegolines, descendents d'aquells homes, com ara Hermínia Sastre Arocas, Maria Sala Sendra, Xaro Rocher Banyuls, Àngel Sendra Piera, José Oltra Arbona, Amparo Arbona, Salvador Moll Cambrils, Vicent Sendra Sáez, Consuelo Sendra Mengual, Carmen Torres García, Salvador Sendra Pinto i Ferran Naya. La majoria d'ells van estar en l'acte, com també Joan Miquel Almela, arxiver municipal, que, des de l'Ajuntament de Pego, un dels patrocinadors del projecte, va contribuir decisivament a la localització d'una trentena d'informants, imprescindibles per a dur avant el treball de camp necessari.

A omplir el local va contribuir també Ràdio Pego, que ens ha dedicat espais de promoció i d'informació, com esta entrevista que ens va fer dijous 13, la vespra de la projecció, i que podeu sentir ací.

El pati de butaques del cine municipal de Pego, ple durant la projecció del documental.

Dissabte, ple a Beniarbeig

Dissabte 15, a Beniarbeig, també vam aconseguir omplir el nou saló d'actes de la Llar del Jubilat. Les 90 cadires parades es van quedar curtes i féu falta afegir-ne 20 més. Entre els assistents, també vam comptar amb la majoria dels veïns que apareixen en la pel·lícula, descendents dels 143 homes i dones de Beniarbeig que se'n van anar a Nova York o el Canadà fa cent anys. És així que ens van acompanyar Marita Pineda, Vicent Mas Fornés, Salvador Mengual i Vicent Pérez Grimalt. Pere Català no va poder assistir, però sí la seua filla. I també va vindre família de Francesc Mas Ginestar, un emigrant que va faltar ja fa anys, però que apareix al documental gràcies a una gravació domèstica que li van fer els anys 80.

creado con xpaiweb