'Algèria, el meu país' guanya el premi internacional CEME-ASECIC

04/12/2012

Fou lliurat a Mèxic la setmana passada

Algèria, el meu país ha guanyat el premi Guillermo F. Zúñiga de l'ASECIC, un dels dos que es concedeixen en el I Certamen Audiovisual Internacional sobre Migracions i Exilis, "pel seu caràcter divulgatiu científic sobre una investigació social dedicada als temes migratoris".

El premi, un diploma i una escultura, es va lliurar divendres 23 de novembre en la clausura de la III Trobada d'Arxius Audiovisuals sobre Migracions i Exilis, que organitza cada any a Mèxic DF el Centre d'Estudis de Migracions i Exilis (CEME) de la Universitat Nacional de Educació a Distància (UNED).

Tant la Trobada com el Certamen compten amb el suport de Santander Universitats, la Universidad Nacional Autónoma de México (UNAM) i l'Ateneo Español de Mèxic

L'altre guardó en disputa, el CEME, ha anat a parar a El balón que vino de México, de Jerónimo García Castelá, i premia "una experiència social i humana".

Un altre documental d' InfoTV, La Batalla del Varsòvia', ha estat seleccionat pel jurat entre els 10 finalistes, d'entre els 59 trabajos presentados a concurso.

Les deu obres destacades, per ordre alfabètic, han sigut:

1.    Algèria, el meu país. Història i Memòria de l’emigració valenciana a Orà i Alger, de InfoTV.
2.    Dominicana, terra promesa, de Salvador Dolz
3.    El balón que vino de México, de Jerónimo García Castelá
4.    Elegía del trópico, Floreal Peleato
5.    La batalla del Varsòvia, de Juli Esteve i Alvar Martínez Vidal
6.    Lecciones para Zafirah, de Carolina Rivas i Daoud Sarhandi
7.    Los otros Guernicas, Iñaki Pinedo
8.    Manifiesto contra el olvido, de Lina Badenes i Carlos Surián
9.    Ne pas s’avouer vaincu, de Susana Arbizo i Henri Belin
10.   Vuelo a Shangri-La, de Eduardo Díez Pombo i Jorge Moreno Andrés

El jurat del Certamen ha estat integrat per cinc especialistes dedicats a la comunicació audiovisual i a l'estudi de les migracions i exilis: Carmen Tagüeña, presidenta de l'Ateneo Español de Mèxic; Francisco Ohem, Subdirector de Acervos de la Filmoteca de la UNAM; Alberto Nulman, representant a Mèxic de l'ASECIC; Gerardo Ojeda, membre del Consell Tècnic del CEME i María Luisa Capella, coordinadora del CEME, que ha actuat com a presidenta.

El premi el va arreplegar la periodista valenciana Majo Siscar, que va treballar a InfoTV i ara ho fa a Mèxic. Siscar va agrair el premi en nom dels autors i es va mostrar al·ludida per la qüestió de l'emigració a Algèria, ja que avantpassats seus hi anaren a treballar. El vídeo adjunt mostra el moment de l'entrega i la lectura del text d'agraïment enviat des de València. En l'escrit, InfoTV agreix el premi en nom dels valencians d'Algèria que protagonitzen el documental i dels milers i milers que hi anaren a l'antiga colònia francesa per buscar un futur que ací no tenien. I també reconeix l'amplitud de mires d'un jurat que, des de dos de les ciutats hispàniques més importants del món, Mèxic i Madrid, premia un documental fet en valencia.

El text llegit com a agraïment el trobareu també ací baix, com a document adjunt.

 

Fitxerdiscurs agraiment.doc

creado con xpaiweb