'Algèria, el meu país' ompli l'Aula Magna en la primera de cinc projeccions a València

29/10/2012

Dimarts 30 a les 18h es podrà vore al Paranimf de la Politècnica

A pesar de la pluja, que caigué sense interrupció durant les hores prèvies a la sessió, un centenar de persones van omplir pràcticament totes les butaques disponibles a l'Aula Magna del Centre Cultural La Nau per assistir a l'estrena a València del documental 'Àlgèria, el meu país'. Dijous 25 era la primera de les cinc sessions previstes. La segona està programada per a este dimarts 30, a les 18, al Paranimf de la Universitat Politècnica. I encara es podrà vore tres dies més, els dies 13, 20 i 29 de novembre, a l'Octubre Centre de Cultura Contemporània, dins del cicle de Cinema en Valencià que tots els anys programa el Servei de Política Lingüística de la Universitat de València.

Entre els assistents no faltaren alguns valencians d'Algèria residents a la capital, però que havien nascut o viscut a l'Algèria colonial francesa fins al 1962. Segons ens deien en acabar la funció, s'havien emocionat en recordar aquella joventut passada al país que, inevitablement, consideraven el seu i que hagueren d'abandonar en acabar la guerra per la independència.

Tampoc no van faltar diputats autonòmics del PSPV-PSOE (Josep Moreno i Clara Tirado), Compromís (Fran Ferri) i Esquerra Unida (Marga Sanz); representants de sindicats, com ara Ventura Montalbán (CCOO), i de les principals entitats cíviques i culturals: Jesús Huguet, vicepresident del Consell Valencià de Cultura; Josep Almeria, de la Federació de Societats Musicals; Tonetxo Pardiñas, de la Societat Coral El Micalet; Manel Romero, de l'Associació d'Editors del País Valencià; José Ignacio Pastor, president d'Acicom; i Antoni-Lluís Carrió i Jaume Boïgues, de l'Institut d'Estudis Comarcals de la Marina Alta, desplaçats expressament per a l'ocasió.

L'acte el va obrir el vicerector de Cultura i Igualtat de la UV, Antonio Ariño, que va remarcar la importància de posar imatges a una història que, com esta de l'emigració a Algèria, va ser tan important per a tants valencians. Juli Esteve, el director del documental, va agrair l'assistència a l'acte, en un dia meteorològicament tan complicat, i va remarcar la importància que institucions com la Universitat de València donen suport a iniciatives com esta.

Les pròximes projeccions del documental, a més d'estes esmentades de València, són a Pedreguer (Espai Cultural, 31 d'octubre, 20h), Calp (Casa de Cultura, 9 de novembre, 20h), Xixona (Cine de Dalt, 10 de novembre, 20h), Els Poblets (Biblioteca, 16 de novembre, 20h), Dénia (Centre Social, 18 de novembre, 19h), Teulada (Saló d'actes de l'Ajuntament, 22 de novembre, 20h), Elx (Aula Cam, carrer Kursaal, 29 de novembre, 20h) i Benidorm (30 de novembre, saló d'actes de l'ajuntament, 19h). 

creado con xpaiweb