Sales plenes a Tàrbena, Polop, Xaló, Parcent i Beniardà per vore 'Algèria, el meu país'

06/08/2012

A l'octubre hi ha sessions previstes a Benissa, l'Alfàs, Benitatxell, Xàbia, Gandia, Pego, València i Benidorm

Algèria, el meu país continua generant expectació, emocions i ovacions. Després de l’estrena del documental a Dénia, el 21 de juny passat, que ja va reunir 200 persones, la primera de les projeccions programades per a este estiu era a Tàrbena, divendres 27 de juliol, en un acte organitzat per l’associació Tarbeners de Mallorca. Eixe dia, unes 120 persones van omplir el saló d’actes de la Casa de la Cultura per vore la primera part del documental, sopar i continuar després amb la segona. I entre els assistents, moltes persones que havien viscut o nascut a Algèria.

Però encara va ser més multitudinari l’acte de presentació a Polop, organitzat en este cas per l’Ajuntament dins de la seua Setmana Cultural. Dimecres 1 d’agost, el públic va omplir pràcticament els vora 300 seients de l’Auditori i això va fer que l’Ajuntament anunciara allí mateix que la segona part es projectaria l’endemà en una sessió de cinema a la fresca en una placeta del nucli antic. També en este cas es van ocupar pràcticament totes les 150 cadires disponibles.

Les mateixes circumstàncies s'han donat en les tres projeccions successives, a Xaló el 17 d'agost, a Parcent el 24 i a Beniardà el 8 de setembre. A Xaló el públic va ocupar les 120 cadires i més previstes al saló d'actes de l'Ajuntament. En la presentació, Juan Giner, el cronista local, va exhibir un recull d'objectes procedents d'Alger, donats per xaloners al seu museu. A Parcent, l'ajuntament havia preparat 40 cadires per a la sessió de cinema a la fresca i hi van anar 80 persones. I a Beniardà, 200 persones ompliren a vessar l'església, el local més gran disponible i habilitat per a l'ocasió. La projecció va ser l'acte central de la 12ena Trobada de la Tercera Edat de la Vall de Guadalest, a la qual van acudir jubilats procedents de Confrides i l'Abdet, Benifato, Benimantell, el Castell de Guadalest i el mateix Beniardà. Entre els assistents, Josette Santacreu, una de les protagonistes del documental.

Tant en les projeccions públiques com en el visionat privat del DVD, les reaccions són semblants. La primera part provoca enyor, somriures i rialles i una inevitable evocació de la joventut i dels anys feliços passats a Algèria. La segona, en canvi, que conta la guerra per la independència i les conseqüències que va tindre per als valencians d’Algèria, és seguida amb un silenci i una atenció ben especials i arriba a emocionar als assistents. Si en la primera predominen les fotografies procedents dels arxius personals dels 30 protagonistes del documental, en la segona, en canvi, abunden les imatges obtingudes dels arxius cinematogràfics i televisius de França i el Regne Unit.

Les felicitacions que reben els autors són unànimes i generals. Una dona de Tàrbena ens agraïa el treball perquè l’havíem feta tornar al seu Alger després de 50 anys. Per correu electrònic, una altra persona ens deia açò: “Acabe de vore el documental i no puc deixar d'erissar-me. Mon pare i ma mare es van conèixer enllà i em van engendrar enllà. Jo mai no he xafat territori algerià, però ara és com si la meua vida hagués transcorregut en aquelles terres. Extraordinari treball. Poques vegades 20 euros resulten tan barats”. Un prestigiós periodista que treballa a Barcelona escrivia: “M'he mirat el documental i està molt bé. Enhorabona”. I María ens deixava al mur del facebook este missatge: "Felicitats des d'Eivissa! Acab de veure la 1a part. No només m'ha agradat sinó que m'ha emocionat. I està molt ben fet. L'enhorabona. La segona part m'espera... :)". Després, en vore la segona part, rematava: “El documental Algèria, el meu país, és molt bo. Esper que tv3 us el compri o com sigui que es fan aquestes coses. També m'encantaria que el vessin els algerians i algerianes. Felicitats". A tots, gràcies de bona veritat.

Les pròximes projeccions del documental estan previstes, pel que fa al mes d'octubre, a Benissa (dijous 4, Seu Universitària, 20 hores); l'Alfàs del Pi (divendres 5, Centre Social de l'Albir, 18.30 hores); el Poble Nou de Benitatxell (dissabte 6); Xàbia (dilluns 8, Casa de Cultura, 19.00 hores), Gandia (dijous 18, Casa de la Marquesa, 20.00 hores); Pego (divendres 19, Casa de Cultura, 19.30 hores); València (dijous 25, La Nau, 19.00 hores i dimarts 30, 18.00 hores, Paranimf de la Politècnica); i Benidorm (divendres 26, Ajuntament, 19.00 hores). Al novembre es podrà vore a Calp (divendres 9), Xixona (dissabte 10) i tornarem a Benidorm divendres 30 per vore la segona part del documental. Es projectaran les dos parts, en sessió continuada, a València i Calp; en la resta, només es podrà vore la primera part.

creado con xpaiweb