Emocions i ovacions en l'estrena de 'Algèria, el meu país'

28/06/2012

L'acte va omplir la Casa de Cultura de Dénia i va ser un homenatge als valencians d'Algèria

El del dia 21 de juny a la Casa de Cultura de Dénia va ser un acte ben emotiu. Sobretot, perquè les primeres files estaven ocupades per 25 dels valencians d'Algèria que protagonitzen el documental. I també perquè l'estrena fou, en realitat, un acte d'homenatge a tots aquells milers i milers de persones que tant van treballar a Algèria per obrir-se un camí que ací tenien tancat i que, en la majoria dels casos, acabaren perdent-ho tot amb la guerra i la independència.

L'acte va començar amb les paraules de benvinguda de la regidora de Cultura de Dénia, Pepa Font, que va agrair la presència de les 200 persones que omplien el saló d'actes i va destacar la qualitat dels documentals d'InfoTV, la majoria dedicats a qüestions relacionades amb la nostra cultura i la nostra història. En termes pareguts es va expressar Rosa Seser, presidenta de l'Institut d'Estudis Comarcals de la Marina Alta (IECMA).

Joan-Lluís Monjo i Àngela Menages, autors del llibre 'Els valencians d'Algèria', van destacar la importància de recuperar la memòria de les persones que protagonitzaren aquells fets històrics i que sovint han estat en silenci absolut els últims 50 anys, el temps que fa des de la independència d'Algèria i l'èxode massiu de la majoria dels europeus d'Algèria i de milers de valencians entre ells.

El periodista Juli Esteve, responsable d'InfoTV i de la direcció del documental, va agrair la gran ajuda facilitada per les institucions, entitats i empreses que han apadrinat el documental, començant per l'IECMA i continuant per l'Acadèmia Valenciana de la Llengua, l'empresa Rolser i els ajuntaments de Dénia, Xàbia, Xixona, Xaló, Polop, Pedreguer, Teulada i Oliva. També va donar gràcies a Monjo i Menages per l'assessorament que han aportat al documental, essencial per a aconseguir el rigor buscat. I sobretot, va agrair Esteve els testimonis dels 30 valencians d'Algèria que hi participen. Un a un, el periodista els va presentar als assistents, enmig d'una ovació continuada i sentida: Helia González, Antolín Ibáñez, Paul Fuerte, Albert Fuentes, Rosa Menages, Vicent Berenguer, Jean-Claude i Susanna Aznar, Marie Cremades, Marie-Thérèse Signes, Amparo Ripoll, Nadège Font, Amparo Lloret, Viviane Esterlich, Josette Bonet, Jean Miralles, Josette Santacreu, Paquita Pérez, Tonica Sastre, Remei Torregrossa, François Such i Jordi Torres. A més, apareixen al documental Maria Soliveres, Josette Vilanova, Paco Ripoll, Marie-Josée Menages, Jean Philippe Canetti, Tomàs Orts, Ramon Muñoz i Antoni Bernabeu, que no hi pogueren anar.

El documental es podrà vore les pròximes setmanes a Parcent, Tàrbena, Polop, Xaló i molts més pobles de les comarques del sud valencià, les més afectades per este fenomen migratori vigent entre 1830 i 1962. En passar l'estiu, està prevista l'exhibició també a Xàbia, Xixona, Pedreguer, Teulada, Oliva, Gandia... i també s'estrenarà a València i Alacant.

 

 

creado con xpaiweb