20 anys d'InfoTV

30/12/2023

De canal de televisió independent a productora audiovisual, però sempre fidel als valors democràtics i valencianistes

Este 30 de desembre ha fet just 20 anys que un grup de professionals valencians de la comunicació i la difusió cultural va fundar InfoTV. Durant més d'un any, vàrem presentar el projecte per tot el país en actes públics i en moltes converses privades, per a assolir el màxim nombre possible de socis. Vam aconseguir aportacions de més de 200 persones, empreses, entitats i institucions i allò va servir per a muntar un canal de televisió independent, plural i en valencià, una alternativa modesta però digna a la vergonya que cada dia ens feia passar Canal 9, paradigma aleshores del malbaratament de recursos públics, de la manipulació política i de la comissió d'uns quants delictes econòmics continuats per part d'alguns dels seus responsables.

No vàrem aconseguir tots els recursos econòmics que volíem, però sí foren suficients per a posar en marxa a finals de juny del 2005 un canal de televisió que va emetre durant tres anys i que, a diferència de la televisió pública i en alguns casos per primera volta en l'àmbit audiovisual, va informar sense sectarismes, va obrir espais a la música en valencià, va programar debats polítics autènticament plurals, va crear un espai dedicat a la llengua i un altre a l'humor polític i va produir documentals que van abordar continguts nous en la filmografia valenciana, com ara els anys de la República ('La utopia desarmada. Memòria d'un País Valencià republicà', 2005), el Castelló de Carlos Fabra ('El país dels cecs', 2006), la riuada de València ('14 d'octubre del 1957: el dia en què parlaren les pedres') i les conseqüències de la Guerra de Successió i del Decret de Nova Planta ('Almansa 1707, de la revolta a la repressió', 2007). I tot això, amb un seguiment important de l'audiència, de fins a 60.000 espectadors en 'prime time' en la nostra zona de cobertura (àrea metropolitana de València, la Safor i Ontinyent); i, tan important com això o més encara, amb uns balanços econòmics equilibrats a partir del segon any d'emissions.

La negativa de la Generalitat Valenciana d'aleshores a atorgar-nos la llicència de TDT sol·licitada ens va obligar a cancel·lar les emissions el 2008 i a reconvertir-nos en una productora audiovisual que sempre ha intentat mantindre els seus principis fundacionals: obrir espais, respectar tots els colors de la llibertat i, sempre en valencià, contar tot allò que al nostre parer estava mal contat, poc contat o que no estava contat. I ho hem fet amb documentals, perquè, ja que no ens deixaven ser periodistes del present, ho hem segut del passat: Després d'aquells treballs en vingueren d'altres sobre l'expulsió dels moriscos i la repoblació mallorquina subsegüent en algunes comarques; l'emigració a Algèria i a l'Amèrica del Nord; la figura de sant Vicent Ferrer; i altres treballs de memòria històrica com els dedicats a l'Hospital Varsòvia de Tolosa de Llenguadoc, als bebés furtats durant el franquisme, a Amado Granell i a les exhumacions de les persones afusellades pel règim de Franco a Paterna. I entre 2017 i 2022 també hem produït per a À Punt el programa 'Rosquilletres', un concurs de coneixements de valencià per a estudiants d'ESO, que ha mobilitzat milers i milers d'alumnes i professors/es de més de 200 centres educatius de tot València (país).

De tot això, estem ben satisfets i no sabeu com d'agraïts a totes les persones que ho han fet possible: els socis i les sòcies, les desenes i desenes de professionals que han treballat en esta casa, els nostres clients i tantes i tantes persones, col·lectius i institucions que ens han mostrat sempre tanta complicitat i tant de suport.

Continuarem avant.

(En la foto, l'equip de professionals que conformava InfoTV el 2007, amb el premi Llibertat d'Expressió atorgat per la Unió de Periodistes Valencians)

 

creado con xpaiweb