'Negar la pau', el 19é documental en la filmografia d'InfoTV, en À Punt

11/11/2023

El llargmetratge sobre la repressió de la postguerra a Paterna s'estrenà en octubre en À Punt i es pot vore a la carta en apuntmedia.es

Dirigit per Óskar Navarro i Sergi Tarín, amb fotografia de José M. Casamayor, edició d'Esther Albert i producció de Gabriel Martí, Negar la pau conta la llarga lluita de les famílies dels represaliats de la fossa 126 del Cementeri de Paterna per a exhumar els cossos de les víctimes, identificar-los i recuperar-ne les restes, amb el suport i el finançament del govern del Botànic i de la seua Conselleria de Participació.

El treball està amerat d'emotivitat, gràcies al testimoni dels fills dels afusellats, que conten les circumstàncies en què foren detinguts i sotmesos a judicis sumaríssims i condemnats a pena de mort les més de 2.000 víctimes del franquisme a Paterna. En molts casos, les famílies han conservat més de 80 anys les cartes de les víctimes, escrites sovint en paper de fumar i tretes clandestinament de les presons.

Les missives, en molts casos de comiat, són uns testimonis plens de dignitat i alhora d'indignació per la injustícia que es cometia contra ells, persones innocents, que no havien fugit al final de la guerra perquè no havien comés cap delicte.

La fossa 126 de Paterna ja està buida. Els prop de 200 cossos trobats allà es van exhumar; les restes es van classificar; se'n van extraure mostres d'ADN, també als descendents; i es treballa encara en el procés d'identificació. De moment, s'han pogut entregar a les famílies únicament les restes de quatre afusellats, però el procés continua als laboratoris especialitzats. La pretensió de l'Associació de Famílies de les Víctimes de la Fossa 126 és que es construixca un mausoleu/memorial amb totes les restes exhumades.

La pel·lícula, una producció d'InfoTV per a la Corporació Valenciana de Mitjans de Comunicació, responsable de les emissions d'À Punt, és el 19é documental produït per esta casa en 18 anys. El primer, La Utopia Desarmada, es va elaborar i emetre l'any 2005, quan InfoTV era encara un canal de televisió. La pel·lícula està disponible en el web d'À Punt. concretament ací

creado con xpaiweb