'La batalla del Varsòvia' arriba a Alacant

14/03/2012

La Seu de la Ciutat de la Universitat presenta un documental de memòria històrica sobre l’hospital de Tolosa de Llenguadoc fundat pels republicans

Dimarts 20 arriba a Alacant La Batalla del Varsòvia, el seté documental d’InfoTV. Conta la història de l'Hospital Varsòvia de Tolosa de Llenguadoc, creat el 1944 pels guerrillers republicans. En principi, estava destinat a atendre els ferits de l'Operació Reconquista, l'intent republicà d'invadir la península per la Vall d'Aran. Però en fracassar l'ofensiva, es convertí en hospital civil i amb el temps esdevingué el centre sanitari de referència per als 150.000 exiliats al sud de França.

El documental s'ha produït per iniciativa del Museu d'Història de la Medicina de Catalunya, que ha comptat amb el suport del Memorial Democràtic de Catalunya. Al cap i a la fi, fins al 1950, molts dels metges d'aquell hospital foren catalans que escaparen a principis del 1939 de l'exèrcit franquista que s'acostava a Barcelona. També és de destacar el suport de les universitats d’Alacant, Miguel Hernández d'Elx i València, com també el de l'Institut d'Història de la Ciència i la Medicina López Piñero (CSIC-UV). I s’ha d’esmentar igualment una llista de més de 50 donants particulars, encapçalats per CCOO del PV i l'empresa Disbauxes i Naumàquies.

El documental, de 60 minuts, es va rodar a finals de la primavera passada sobretot a Toulouse i diverses ciutats del seu voltant, la Jonquera, Barcelona, Madrid i València. Però inclou també imatges d'aquells anys 40 procedents de diversos arxius audiovisuals francesos i nord-americans.

La Batalla del Varsòvia inclou testimonis d'aquells refugiats del 1939 encara supervivents o dels seus descendents, de familiars dels metges francesos que ajudaren els republicans i d'experts en la matèria, com els historiadors Sebastiaan Faber i Jordi Guixé i el professor Àlvar Martínez, coguionista i codirector del documental, juntament amb Juli Esteve. La imatge va a càrrec d'Antoni Arnau i l'edició i postproducció és d'Esther Albert.

El documental es presentarà a la Seu de la Ciutat de la Universitat dimarts 20 de març, a les 20.15 hores, en un acte convocat per la UA, la UMH i InfoTV. Hi intervindran el professor Josep Bernabeu, a més d’Àlvar Martínez i Juli Esteve. A Barcelona s’estrenarà el 2 de maig. I a la tardor la pel·lícula arribarà a Tolosa. 

Els telespectadors catalans també la podran vore, perquè TV3 n’ha adquirit els drets d’emissió. I els interessats tenen sempre l’opció de comprar el DVD, que inclou, a més, els testimonis de vida de quatre dones refugiades des del 39 a Tolosa i Spain in exile (18 minuts), una pel·lícula produïda el 1948 pel Joint Antifascist Refugee Committee i l'Unitarian Service Committee, dos entitats nordamericanes d’ajuda als exiliats. El DVD es ven per correu contra remborsament per 15 euros, més despeses d'enviament. S’ha de demanar a info@infotelevisio.com o al 963347029 en hores d'oficina. Cal facilitar, per trametre la comanda, nom i cognoms, el DNI, l'adreça, un telèfon i un correu-e.

 

creado con xpaiweb