À Punt estrena el 29 d'abril 'Vicent Ferrer: ídol, líder, sant i mite', el nou documental d'InfoTV

26/04/2019

En el 600 aniversari de la mort del predicador, declarat Escriptor de l'Any per l'Acadèmia Valenciana de la Llengua

Vicent Ferrer: ídol, líder, sant i mite, el nou documental d’InfoTV, l’estrena À Punt este dilluns 29 d’abril, dia de la festivitat del sant valencià més popular. La producció obeeix a una iniciativa de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, que ha declarat sant Vicent Escriptor de l’Any i ha sigut possible gràcies que han participat en el projecte À Punt, la Diputació de València i els ajuntaments de Teulada, Llíria i València.

El documental recorre les fites principals de la vida i obra de Vicent Ferrer, nascut a València el 1350 i mort a Vannes, a la Bretanya, el 5 d’abril del 1419, enguany ha fet just 600 anys. Sant Vicent, sovint sol·licitat a València per posar pau en conflictes entre famílies i bàndols, tingué també un paper destacadíssim en l’evolució i la resolució del cisma d’Occident en l’Església Catòlica i en la disputa per la successió a la Corona d’Aragó, que es va resoldre amb el Compromís de Casp el 1412. Fora ja de la política, el dominic recorregué tota l’Europa Occidental per predicar la paraula de Déu. En un temps de guerra i de pesta, milers i milers de persones, temeroses del judici final que Vicent Ferrer anunciava, es reunien a cada ciutat on anava per escoltar-lo.

Al marge de la història formal, la religiositat popular ha atribuït al sant miracles de tota mena, que el dilluns següent al de Pasqua són representats per xiquets als altars que es munten a la ciutat de València.

El documental s’ha gravat a València, Llíria, Agullent, Teulada, Alacant, Peníscola, Morella, Casp, Tortosa, Lleida, Barcelona, Perpinyà, Tolosa de Llenguadoc, Avinyó i Vannes. Inclou, a més, entrevistes als principals experts valencians i foranis en la vida, obra i miracles del sant valencià més famós.

La direcció del documental correspon a Esther Albert i Sergi Tarín, que s’han encarregat, a més, de l’edició i el guió. De la imatge s’ha encarregat José Casamayor; del so en directe, Patricia Valero; i de la producció, Gabriel Martí i Esteban Sáez. La produccció El grafisme es de Tyris Software; la postproducció de vídeo, de Ukemotion; la d’àudio, d’Estudis Andro; i la veu en off, de Rosa López. La producció executiva correspon a Juli Esteve.

L’emissió del documental està prevista per este dilluns 29 d’abril, a les 18.25 hores. La pel·lícula serà el documental que fa 15 en la filmografia d’InfoTV, dedicada especialment a grans fets de la història valenciana i, en especial, a la memòria històrica del segle XX, relativa a l’emigració i a la República, la guerra i la postguerra. A este gènere pertany la producció anterior d’InfoTV, Amado Granell, el valencià que va alliberar París, també produïda per a À Punt.

(En la fotografia, la tomba de Sant Vicent a la catedral de Vannes)

 

creado con xpaiweb