Esta setmana recomencen les projeccions dels documentals d'InfoTV amb motiu del 14 d'Abril

11/04/2018

Sollana, Benissanó. Xest, Benirredrà i Guardamar han programat 'La utopia desarmada' i 'La Batalla del Varsòvia', dos treballs sobre la Segona República i els seus partidaris.

Dissabte és 14 d'abril, data en què es commemora el 87 aniversari de la proclamació de la Segona República. Fou un moment certament històric que suscità grans expectatives per a un país urgentment necessitat de les reformes que prometia i se li exigien al nou règim. L'experiència, però, resultà frustada i va acabar de la pitjor manera possible: amb un colp d'Estat d'una part de l'Exèrcit, una guerra de tres anys, una postguerra plena de misèria, fam, repressió i exili i una dictadura de 36 anys més. Eixos vuit anys tan transcendents en la nostra història, els que van del 1931 al 1939, són els que es conten en el 76 minuts que dura el documental La Utopia Desarmada: Memòria d'un País València republicà, que esta setmana es projecta a Sollana i a Benissanó i la que ve a Benirredrà i Guardamar de la Safor.

La utopia desarmada fou el primer documental produït per InfoTV l'any 2005, quan esta casa encara era un canal independent de televisió. La nostra empresa, creada pels més de 200 socis (particulars, empreses, associacions...) que apostaren per un projecte de televisió alternativa, volgué demostrar ja aleshores la vocació per abordar els grans temes de la realitat o la historia valenciana que estaven sense contar o mal contats. Després han vingut una dotzena més de documentals.

El documental, amb guió i direcció de Sergi Tarín i edició i postproducció d'Anna Franco, va guanyar el premi Tirant 2007 a la millor pel·lícula valenciana. De la mà dels principals experts valencians en la matèria i de testimonis presencials de tots aquells fets, La Utopia... es para a contar com fou a València, ciutat i país, i què va significar la proclamació de la República, com va viure la nostra terra el colp d'Estat del general Franco i els tres anys de guerra i com va ser la primera postguerra a partir d'abril del 1939.

La pel·lícula, que InfoTV té editada en DVD, forma part del catàleg audiovisual que el SARC de la Diputació de València posa cada any a disposició dels ajuntaments. Les subvencions de la Diputació faciliten, per tant, que els pobles de la província de València contracten la projecció de cinema documental valencià i en valencià. El període de sol·licitud d'eixes subvencions va començar la setmana passada i acabarà el 25 d'abril. Molts ajuntaments s'afanyen estos dies a acordar amb els nostres programadors el dia i l'hora en què els voldran projectar els pròxims mesos.

Sis d'eixos municipis han aprofitat la coincidència per a programar-ne la projecció al voltant de la data del 14 d'Abril. Així, com podeu vore en el calendari de projeccions que apareix en la nostra pàgina d'inici, La Utopia Desarmada es projecta a Sollana (divendres 13, 19.30, Casa de Cultura), Benissanó (dissabte 14, 18.30, Casa de Cultura), Benirredrà (dijous 19, 19.30, Aula de Cultura de l'Ajuntament) i Guardamar de la Safor (divendres 20, 19.30, Saló d'actes de l'Ajuntament). Esta programació republicana es complementa amb la projecció dimecres 18, a Xest, de La Batalla del Varsòvia, el documental que InfoTV va dedicar als exiliats republicans a França i a l'hospital que van fundar a Toulouse.

creado con xpaiweb