'La guerra de sempre', el tercer documental sobre els valencians a Nova York, s'estrena el dia 3 a Dénia

30/11/2015

InfoTV conclou el projecte 'Del Montgó a Manhattan', després de tres anys i mig de treball sobre l'emigració valenciana a l'Amèrica del Nord.

Just tres anys i mig després dels primers treballs, el projecte audiovisual que vam titular Del Montgó a Manhattan. Valencians a Nova York, ha quedat conclòs, en acabar ahir el muntatge dels dos documentals que tanquen la sèrie. Es tracta de La guerra de sempre (82 minuts) i Els valencians d'Amèrica (88 minuts), que complementen els dos primers, Cap a la terra promesa (92 minuts) i Adéu, Amèrica (54 minuts), que van vore la llum pel novembre del 2014.

La guerra de sempre s'estrenarà a Dénia el 3 de desembre, en un acte que tindrà lloc a l'Auditori del Centre Social, a partir de les 7.30 de la vesprada. I eixe mateix dia eixirà a la venda per 19 euros el DVD que conté estes dos noves pel·lícules sobre els cent anys de presència valenciana als Estats Units i el Canadà. De cara a la campanya de Nadal i Reis, InfoTV fomentarà la compra conjunta dels dos DVD editats, amb quatre documentals, per un preu global de 35 euros, en aplicar una rebaixa del 10 per cent al preu original.

El tercer documental, La guerra de sempre, conta com van viure la República, la guerra i la postguerra els emigrants que encara estaven a l'Amèrica i els que ja havien tornat. El treball d'investigació fet per InfoTV ha tret a la llum fets absolutament inèdits. Un d'ells és la presència sistemàtica, a la majoria d'ajuntaments dels pobles estudiats, d'alcaldes i regidors que han tornat dels Estats Units i han sigut elegits en les eleccions municipals convocades per la República. En vindre d'allà, senten l'impuls d'aplicar ací la millora de vida que han conegut i implanten reformes que afecten a l'ensenyament, el treball, els impostos... Però la guerra s'endurà per davant tantes bones intencions i en la postguerra pagaran ben car eixe afany regenerador.

En la segona part, la pel·lícula explica que, com havia ocorregut 30 anys arrere, per fugir de la misèria de la postguerra, hi ha una nova onada migratòria cap als Estats Units, que només s'endú cap allà uns pocs centenars de valencians perquè la frontera americana està tancada per a espanyols. Ara només podran entrar els xiquets nascuts els anys 20 al si de les famílies valencianes instal·lades als Estats Units. Només ells, per ser americans i disposar de passaport, podran tornar a emigrar, tot i les dificultats que per a eixir els posa el règim de Franco.

El periodista Juli Esteve firma el documental com a guionista i director. El guió, per cert, ha comptat amb l'ajuda econòmica de la Generalitat Valenciana, a través de Culturarts. Antoni Arnau i Esther Albert, els dos llicenciats en Comunicació Audiovisual, en són els responsables de la imatge, l'edició i la postproducció.

El quart documental, Els valencians d'Amèrica, contarà com els va anar la vida als emigrants del primer moment que s'hi van quedar i als que encara viuen allà, procedents de la segona fornada. Entre ells, els equips d'InfoTV han trobat obrers industrials, artistes i esportistes de fama, veterans del Desembarcament de Normandia o de la Guerra del Vietnam i fins i tot una persona que va sobreviure a l'atac al World Trade Center de Nova York. Este quart llargmetratge no s'estrenarà fins a finals de primavera o els inicis de l'estiu del 2016.

Com en la primera part del treball, InfoTV ha comptat amb el patrocini de l'Institut d'Estudis Comarcals de la Marina Alta, les Universitats d'Alacant i València, l'empresa Rolser, el CEIC Alfons el Vell, de Gandia, i una trentena d'ajuntaments. I el suport d'institucions com la Diputació de València, les Universitats Miguel Henández i Politècnica de València i l'Acadèmia Valenciana de la Llengua.

creado con xpaiweb