800 persones han vist 'Cap a la terra promesa' en les primeres projeccions

06/11/2014

Després del ple en l'estrena de Dénia, el documental s'ha vist a Gandia, la Font d'en Carròs i Parcent i esta setmana arriba a Pego i Beniarbeig

S'acosten ja a 800 les persones que han vist el document Cap a la terra promesa, el primer de la sèrie Del Montgó a Manhattan. Valencians a Nova York en les quatre projeccions programades la setmana passada a Dénia, Gandia, la Font d'en Carròs i Parcent.

L'acte més concorregut va ser el de l'estrena a Dénia, dimecres 5 de novembre, que va omplir el Teatre-Auditori del Centre Social de Dénia amb unes 420 persones. Entre els assistents destacava la presència ben nombrosa de fills i néts dels emigrants valencians, que apareixen entrevistats als documentals de la sèrie. També van anar-hi molts representants de les més de 40 institucions i entitats que han patrocinat el projecte, encapçalades per l'Institut d'Estudis Comarcals de la Marina Alta, la Diputació de València, les universitats d'Alacant i València, l'Acadèmia Valenciana de la Llengua i l'empresa Rolser. La llista la completen 37 ajuntaments valencians d'on van eixir la majoria dels emigrants al Canadà i els Estats Units.

Abans de la projecció, van intervindre Rosa Seser, com a presidenta de l'Institut; Teresa Morell, autora del llibre 'Valencians a Nova York. El cas de la Marina Alta'; i Juli Esteve, guionista i director del documental en el qual Antoni Arnau i Esther Albert són els responsables de les imatges, l'edició i la postproducció.

Com a convidat especial, s'ha de remarcar la presència de Brian K. Oberle, cònsol dels Estats Units a València.

La presentació a Gandia, que també tenia eixe caràcter d'estrena, va reunir dijous 6 al saló principal de la Casa de la Marquesa unes 150 persones, ben a prop també del ple. I destacaven en les primeres files algunes de les persones entrevistades a la pel·lícula, descendents dels emigrants. Parlem de Gloria Moratal i Rosa Rocher, de Vilallonga; d'Encarna Sellés, de Muro; i de Juan Carlos Grau, nascut als Estats Units al si d'una família de Murla però resident a Gandia.

Divendres 7 i dissabte 8 vam projectar el documental a la Font d'en Carròs (80 espectadors) i a Parcent (70), respectivament. I també amb molt bona acollida per part dels veïns del poble. També en estos pobles s'ha de destacar la presència dels entrevistats, Dolors Just, Vicent Gregori i Fina Millet, a la Font, i de Rosa Pons i Florentina Bujedo a Parcent. En els dos casos, com en els anteriors, el final de la projecció va ser subratllat amb una ovació i amb preguntes i comentaris sobre el que havien vist.

El plat fort de la setmana, pel que fa a les projeccions, és Pego, el poble d'on més emigrants van eixir camí del Canadà i els Estats Units, pràcticament un miler de persones. Allà anirem divendres 14, a les 19.30h, al Teatre Cine Municipal, antigament conegut com Victòria. Dijous ens esperen per intervindre a un programa en directe de Ràdio Pego i convidar als veïns del poble, per escrit i de paraula, al carrer, en un dia de mercat, a vindre l'endemà a vore de bades una bona pel·lícula sobre la història dels pegolins i de molts més valencians. Dissabte 15, finalment, a les 1900, projectarem el documental a la Llar dels Jubilats de Beniarbeig.

creado con xpaiweb