Cent entrevistes, dades de vora 200 emigrants, més de 600 fotografies i desenes d'objectes recollits en un mes

03/06/2013

El projecte 'Del Montgó a Manhattan' ja ha passat per Parcent, Benimeli, Xaló, Salem, Corbera, Ador, Almenara, la Vall de Laguar, Potries, Benimantell i els Poblets

Al final del primer mes de treball de camp, dins del projecte Del Montgó a Manhattan. Valencians a Nova York, hem visitat 15 pobles, hem entrevistat un centenar de persones i hem obtingut informació de 182 emigrants diferents. En eixos contactes a les cases dels nostres informants, hem pogut escanejar més de 600 fotografies que les famílies han guardat durant prop de cent anys, a més de cartes, passaports i diversos documents oficials expedits per les autoritats espanyoles o per les nord-americanes.

També són destacables els objectes que hem localitzat. La llista és ben variada: n'hi ha que, a més del valor històric o sentimental, tenen valor econòmic, perquè són monedes de curs legal, encunyades als Estats Units a finals del segle XIX o principis del XX. Però l'objecte més valuós des del punt de vista cultural i històric és el dietari que un emigrant d'Almenara va escriure anotant minuciosament, cada mes, tots els ingressos i tots els gastos que tenia. Eixes anotacions són la millor font informativa imaginable sobre com era la vida quotidiana d'un emigrant valencià als Estats Units en aquells anys que van del 1910 al 1920.

També ens han aparegut uns quants baguls, a voltes encara amb les etiquetes adhesives dels diversos embarcaments; llibretes bancàries; girs de diners; una màquina de cosir, un molinet de café, una cafetera elèctrica, un ventilador, un moldejador de cabells elèctric, una càmera fotogràfica, diversos rellotges, plomes estil·logràfiques, navalles d'afaitar, una llibreta de notes amb receptes de pastissos made in USA, portafotos, diccionaris i gramàtiques d'anglés, una gramola i els corresponents discos de pissarra en perfecte ús, un violí, partitures de música composta a Nova York, un bressol, una baralla americana...

Però tan valuós o més que tot això són els testimonis. Cada dia sabem més de com va ser aquella massiva emigració de vora 14.000 valencians, sobretot de la Marina i la Safor, però també de la Costera, la Vall d'Albaida, el Comtat, l'Alcoià, la Ribera, l'Horta, el Camp de Morvedre, la Plana, el Maestrat, els Serrans o el Racó d'Ademús. I amb la col·laboració de tanta i tanta gent, tècnics municipals dels 50 ajuntaments que participen en el projecte, historiadors professionals o aficionats i els familiars dels emigrants aconseguirem l'objectiu de contar una història ben interessant i molt oblidada.

Hem visitat ja Parcent, Benimeli, Xaló, Salem, Corbera, Ador, Almenara, la Vall de Laguar, Potries i els Poblets; i ja tenim en l'agenda uns quants dies de faena a la Font d'en Carròs, la Vall de Gallinera, Pego i una segona estada a Xaló. I així estarem durant tot l'estiu.

Podeu ajudar-nos enviant-nos històries per escrit dels vostres avantpassats emigrants als Estats Units o el Canadà i documents i fotografies escanejades a un mínim de 300. I també aportant una ajuda econòmica per al projecte. A canvi d'un mínim de 20 euros ingressats en el compte 2100 4414 38 0200050620, vos garantiu aparéixer als crèdits del documental i rebre a casa un o més DVDs amb la pel·lícules i els seus extres. A tal fi, després de l'ingrés, envieu-nos les dades personals (nom i cognoms, DNI, adreça postal i telèfon de contacte) al correu-e info@infotelevisio.com.

(En la foto, una de les instantànies que els emigrants enviaven a casa. En el vídeo, diversos moments de la recollida de dades a Almenara i Ador)

creado con xpaiweb